Wijnglazen zijn een belangrijk onderdeel van het proeven van wijn, omdat ze de aroma’s, smaken en structuur van de wijn kunnen versterken of verzwakken. Er zijn veel verschillende soorten wijnglazen op de markt, elk ontworpen voor een specifieke druivensoort of stijl van wijn. In dit blog zullen we een aantal van de meest populaire soorten wijnglazen bespreken en hoe ze kunnen bijdragen aan het optimale genot van wijn.

Laten we beginnen met de basis: het wijnglas. Een standaard wijnglas heeft een brede kom en een smalle voet. Deze vorm is ontworpen om de aroma’s van de wijn te concentreren en te versterken, terwijl de brede kom de wijn in contact brengt met het oppervlak van de tong, waardoor de smaken beter tot hun recht komen. De smalle voet zorgt voor stabiliteit en maakt het gemakkelijk om het glas vast te houden tijdens het proeven.

Een ander populair soort wijnglas is het Rieslingglas. Dit glas heeft een smallere kom dan een standaard wijnglas en is speciaal ontworpen voor de Riesling druivensoort. De smallere kom helpt om de hoge zuurgraad van deze wijn in balans te brengen en de aroma’s van de wijn te concentreren.

Voor rode wijnen zijn er twee populaire soorten wijnglazen: het Bordeauxglas en het Burgundyglas. Het Bordeauxglas heeft een bredere kom dan een standaard wijnglas en is speciaal ontworpen voor de Bordeaux druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon en Merlot. De bredere kom helpt om de tannines in deze wijnen te verzachten en de aroma’s te concentreren. Het Burgundyglas, daarentegen, heeft een smallere kom dan een standaard wijnglas en is speciaal ontworpen voor de Burgundy druivensoorten zoals Pinot Noir. De smallere kom helpt om de delicate aroma’s van deze wijnen te concentreren.

Er zijn ook speciale wijnglazen voor grote wijnen zoals Barolo en Brunello. Dit zijn wijnglazen met een bredere kom en een grotere inhoud, speciaal ontworpen voor deze specifieke druivensoorten, en hun grote concentratie van aroma’s en tannines.

Sommige wijnglazen zijn specifiek ontworpen voor bepaalde wijnen zoals Champagne. Champagneglazen

Winkelwagen